Muntenmuseum
Onderdeel van duiten.nl
Provincie/stad:  Muntsoort: 

[Geavanceerd zoeken]  [Muntsoorten]
Romeinse keizers

Romeinse keizers

Romeinse keizers op munten in chronologische volgorde

Treffers 1 tm 10 van 10    » Klikplaatjes-overzicht     » Dia Voorstelling

   Klikplaatje   Beschrijving   Verbonden met 
1
Marcus Antonius denarius
Marcus Antonius denarius
Een zogenaamde legioensdenarius geslagen op naam van Marcus Antonius om zijn troepen te kunnen betalen. Door hun lagere zilvergehalte was het niet de moeite waard om ze later in te trekken en te hermunten. Deze denarii zijn daarom zeer lang in circulatie gebleven.  
 
2
Augustus en Agrippa op As van Nemausus
Augustus en Agrippa op As van Nemausus
As met de hoofden van keizer Augustus en zijn vriend en generaal Agrippa. Deze laatste was de grote overwinnaar in de zeeslag bij Actium waarbij Marcus Antonius en Cleopatra op de vlucht sloegen. 
 
3
Tiberius dupondius
Tiberius dupondius
 
 
4
Caligula as
Caligula as
Op de keerzijde is de godin Vesta afgebeeld gezeten op een troon met patera (offerschaal) en scepter. Vesta was de Romeinse godin van het haardvuur, van de huiselijke haard, en stond daardoor voor de eendracht en de veiligheid van de staat. 
 
5
Claudius as
Claudius as
Op de keerzijde van deze as is Libertas afgebeeld, de goddelijke personificatie van de vrijheid. Zij is gekleed in chiton (gewaad) en himation (mantel), met pileus (vilten muts) in de rechterhand. Op de Aventijnse heuvel stond een tempel die aan haar was gewijd.  
 
6
Nero as
Nero as
As geslagen te Lugdunum (Lyon) in de periode 66-68. Op de keerzijde een gevleugelde Victoria naar links welke een schild vast heeft. Dit schild is de clipeus virtutis, het schild van de dapperheid. Een dergelijk gouden schild was aan keizer Augustus geschonken door de senaat namens het volk van Rome. 
 
7
Galba as
Galba as
Libertas was een geliefd onderwerp op munten van Galba omdat hij zichzelf zag als bevrijder van het volk en de staat en de redder van Rome en de mensheid. 
 
8
Vespasianus denarius
Vespasianus denarius
Vespasianus begon met de bouw van het enorme amphitheatrum flavium, beter bekend als het colosseum. Militaire campagnes in Britannia en Germania zorgden voor verdere uitbreiding van het rijk en versterking van de grenzen. Vespasianus stierf in juni 79 een natuurlijke dood waarna zijn zoon Titus hem als keizer opvolgde. 
 
9
Titus denarius
Titus denarius
Titus was de zoon van keizer Vespasianus. Toen zijn vader in het jaar 79 overleed volgde hij deze op. Titus regeerde slechts kort, van juni 79 t/m september 81. Hij werd opgevolgd door zijn broer Domitianus. 
 
10
Domitianus denarius
Domitianus denarius
Op de keerzijde van deze denarius is Minerva afgebeeld staande in een scheepje met schild en speer, aan haar voeten een uiltje. Domitianus was een groot aanhanger van de traditionele Romeinse religie met een voorkeur voor de godin Minerva en de god Jupiter.